Werkwijze

Leren zwemmen begint met zwemplezier

Zwemles kinideren met juf 280x900 pix.jpg


Leren zwemmen met zelfvertrouwen

Om je kind vertrouwd te maken met water, starten we de zwemlessen in het ondiepe bad. Samen zetten we in op zwemplezier en zelfvertrouwen. Stap voor stap werken we toe naar oefeningen in het diepe. We werken zoveel mogelijk zonder (drijf)hulpmiddelen. Zo wordt in een natuurlijke setting snel duidelijk wat je kind al onder de knie heeft.


Werkwijze stuurkaarten 280x900 pix.jpg

Spelenderwijs leren zwemmen
Wij geloven in de kracht van spelenderwijs leren zwemmen. We laten kinderen zelf ervaren welke mogelijkheden ze hebben om zich te redden in het water. Lessen met leuke oefeningen die zorgen voor zwemlespret. Het lijkt misschien zo dat je kind alleen maar speelt, maar ondertussen is ieder spel of iedere oefening gericht op een doel. Van onder water gaan, het oefenen van ademhalen vlak voor het duiken, tot drijven, wenden, keren, springen en gekleed zwemmen.

Hele les actief in het water
Door de hele les actief te zijn in het water, ontdekken kinderen zelf hun mogelijkheden en beperkingen. Zo leren ze zich goed te redden in het water. En dat vinden wij veel belangrijker dan de mooiste slag! Een zwemles duurt 45 minuten.

Aandacht voor ieder kind
Door de kinderen ook in kleine groepjes te laten werken, hebben onze zwemlesgevers de tijd om in te spelen op individuele behoeften. Waar nodig geven we ze extra aandacht en uitleg. Ook is er ruimte om in te spelen op individueel talent. Zodra jouw kind alle vaardigheden beheerst van een bepaald niveau dan stroomt hij of zij door naar de volgende groep.

Gediplomeerde docenten
Al onze zwemlesgevers werken volgens de Gedragscode Zwembranche. Jaarlijks wordt iedere zwemlesgever getoetst door een onafhankelijke auditor. Uiteraard hebben al onze zwemlesgevers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) afgegeven.

Leerlingvolg


Leerlingvolgsysteem

Wil je de vorderingen van je kind volgen? Dat kan. In ons digitale leerlingvolgsysteem zie je hoe je kind steeds een niveaugroepje opschuift.

Werkwijze in Sportfondsenbad Amsterdam Oost
Zodra een kind 4 jaar is geworden, kan het aan zwemlessen deelnemen. Als uw kind 4 jaar is kunt u via de receptie of website inschrijven voor zwemlessen. Voor de meeste lestijden bestaat een wachtlijst. Inschrijfdatum, lestijdvoorkeur en leeftijd bepalen de wachttijd. U kunt via de webshop online inschrijven, in de eerste kolom ziet u hoeveel kinderen er op die les staan ingeschreven, in de tweede kolom het maximale aantal 25. Er worden ongeveer 25 kinderen per half jaar opgeroepen, dus de maximale wachttijd is een half jaar.

ABC-Zwemlessen voortdurend innoverend bij Sportfondsenbad-Oost.
Innovatie staat hoog in het vaandel bij de zwemlessen die worden gegeven in het Sportfondsenbad-Oost, aan het Land van Cocagneplein in Amsterdam-Oost. Het Nationaal Zwemles Kompas uitgegeven door Sportfondsen Nederland, wordt daarvoor als leidraad gebruikt. Het werken met de zogenaamde 'stuurkaarten' staat centraal waardoor alle kinderen tegelijkertijd bewegen en oefeningen spelenderwijs geautomatiseerd worden van grofmazig naar fijnmazig.
Plezier in het zwemmen staat ten alle tijden voorop.

Vanaf het moment dat de jongste kinderen deelnemen aan de zwemlessen, wordt gewerkt met 'stuurkaarten', waarop een afbeelding te zien is die laat zien welke oefening centraal staat. De groep, die bestaat uit maximaal 12 kinderen, wordt verdeeld in subgroepjes van 3 tot 4 kinderen. Deze subgroepjes gaan zelfstandig aan de slag omdat ze door de stuurkaart weten wat er van hen wordt verwacht. Na 5 tot 8 minuten wordt er gewisseld en krijgt ieder groepje een nieuwe oefening. Het werken met deze 'stuurkaarten' is zeer efficiënt omdat alle kinderen voortdurend aan het bewegen zijn. Door de kleine groepjes hoeven ze nauwelijks op elkaar te wachten en kunnen ze de oefening vaak herhalen, wat leidt automatisering van de vaardigheden. Doordat de zwemdocent meer de rol van coach aanneemt, krijgen de kinderen veel ruimte om ook zelf te experimenteren met oefeningen en nieuwe bewegingen in het water te ontdekken. Plezier en veilig leren zwemmen staat in deze methode voorop. Klik hier voor het filmpje van de NRZ (Nationale Raad Zwemvaardigheid) voor uitleg over de vaardigheden. 

Opbouw
Het A-diploma is verdeeld in vijf verschillende badjes (niveaus). In het eerste bad worden de kinderen watervrij gemaakt. Ze leren daar drijven, zweven en zinken. Vervolgens staat in bad twee de enkelvoudige rugslag centraal, gevolgd door de rugcrawl. Dit wordt uitgediept in bad drie. Pas daarna volgt de schoolslag en het trainen van de langere afstanden. De praktijk heeft uitgewezen dat kinderen die de rugslag goed beheersen vanzelf met de schoolslag wegzwemmen als je hen op de buik draait.

Wij hebben de weg van onze zwemlessen ter verduidelijking nog eens voor u in een presentie gezet. Klik hier om de presentatie te openen. 

Leerlingvolgsysteem
Alle vorderingen van de kinderen worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem wat ook voor de ouders inzichtelijk is. Ouder kunnen online gemakkelijk zien welke vaardigheden en oefeningen hun kind al beheerst en waar eventueel nog oefening nodig is. 

Ouders actief betrekken
De tevredenheid van ouders en kinderen speelt een grote rol. Goede communicatie met ouders vinden wij dan ook belangrijk. Duidelijke en volledige informatie voorafgaand aan de zwemles zijn cruciaal. Zo is er persoonlijke aandacht bij de 1e les, zijn er oefenmomenten en kijkdagen, en werken we met een leerlingvolgsysteem waarin je als ouder de vorderingen van je kind kunt volgen.

oefenuur 1920x1080 pix.jpg


Oefenuurtje

Speciaal om de achtergebleven vaardigheden nog even te oefenen, biedt het Sportfondsenbad-Oost een oefenuurtje.
Op zaterdagochtend van 11.30 tot 12.30 uur kunnen de kinderen gratis naar binnen. De ouders betalen wel entree.
Er zijn voldoende zwemdocenten aanwezig die praktische tips en adviezen kunnen geven om gezamenlijk de vaardigheden nog wat bij te spijkeren. Ook hier staat plezier in het zwemmen en oefenen centraal. Dit oefenuurtje kent dan ook een speels karakter.

Aanmelden
Op alle dagen van de week wordt er zwemles gegeven op verschillende tijden. Kijk voor het complete overzicht  hier de zwemlestijden.

Tijdens de kleine vakanties gaan de zwemlessen altijd door op de normale lestijden, met uitzondering van feestdagen. Op officiële feestdagen gaan de zwemlessen niet door. In de zomervakantie komen de zwemlessen te vervallen. Direct aanmelden voor onze zwemlessen? Klik op de button hieronder.

Direct aanmelden voor zwemles

Snel en eenvoudig direct aanmelden voor onze zwemles via onze webshop. Zorg dat jij vandaag nog op de wachtlijst komt te staan!

Aanmelden zwemles; klik hier
Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.